Mostarski ured Nešto Više na novoj adresi!!! PDF Print E-mail
Saturday, 25 October 2014 23:32

selidbaPoštovani korisnici, partneri, donatori i prijatelji, ovim putem vas obavještavamo da se mostarski ured Udruženja građana Nešto Više premješta na novu adresu u Mostaru: Ulica Kardinala Stepinca 9. Ured se nalazi u prizemlju privatne kuće, koja se nalazi na početku Carinskog mosta, preko puta ljubičaste zgrade.
Dakle, sve buduće aktivnosti Udruženja, uključujući aktivnosti Poljoprivrednog centra za profesionalni razvoj, će se obavljati na novoj adresi, od 01.11.2014.godine. Novi broj telefona/faksa je 036 347 296.

 
Javni poziv za poljoprivredne proizvođače u općinama Jablanica i Mostar PDF Print E-mail
Saturday, 25 October 2014 13:45
USAID_logozemljaplodored2

Udruženje građana “Nešto Više” u okviru projekta “Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini”, podržanog od strane USAID-a, raspisuje:

Javni poziv za poljoprivredne proizvođače
u općinama Jablanica i Mostar

Pozivaju se poljoprivredni proizvođači u općinama Jablanica i Mostar, a koji se već bave proizvodnjom voća, povrća i/ili ljekovitog bilja, da se prijave za donaciju sadnog materijala u protuvrijednosti od maksimalno 400 KM po osobi. Sadni materijal koji će biti predmetom donacije može biti iz oblasti voćarstva, povrtlarstva ili ljekovitog/začinskog bilja (sadnice vinove loze neće se dodjeljivati). Svaki prijavljeni treba da odabere isključivo jednu vrstu sadnog materijala po sopstvenom izboru i jasno navede sortu odabrane vrste.

Prednost pri odabiru korisnika će imati osobe od 18 do 30 godina, te radno sposobne žene bilo koje životne dobi. Prijavu za ovaj poziv može podnijeti bilo koji punoljetni član domaćinstva ispred zajedničkog domaćinstva. Ukoliko se prijave dvije ili više različitih osoba za isto domaćinstvo, sve takve prijave će biti odbačene.
Read more...
 
Održani treninzi „Osnove pčelarstva“ u Han Pijesku i Rogatici PDF Print E-mail
Saturday, 25 October 2014 12:26
1_Han_Pijesak1_Rogatica1_Rogatica2
U periodu 21-22 oktobra 2014. održane je edukacije na temu „Osnove pčelarstva“ za korisnike sa područja opština Han Pijesak i Rogatica. Edukacije su održane u  okviru projekta  „Poboljšnje prihoda u domaćinstvima kroz unapređenje sektora  pčelarstva na području“ opština Han Pijeska i Rogatice.
Učestvovalo je ukupno 41 korisnik/ica projekta, a edukacije su namjenjene za nezaposlene mlade i žene. Edukaciju je održao Slaviša Knežević, dipl.ing.poljoprivrede i sekretar Udruženja pčelara „Glasinac“ Sokolac.
Na edukaciji su obrađivane osnove iz oblasti pčelarstva: razvoj pčelarstva, sastav pčelinjeg društva, pčelinje gnijezdo i razvojni stadijumi pčele, pčelarski alati i oprema, izbor košnice i pitanje standarda, te sezonski radovi na pčelinjaku.
U narednom periodu će biti održana još dva specijalizirana treninga za iste korisnike na teme „Priprema pčela za zimu i zaštita od bolesti” i „Proizvodi od meda, kanali distribucije i zakonski propisi“.
Projekat sprovodi Udruženje građana “Nešto Više” u saradnji sa Udruženjem LAG Devetak – Han Pijesak i Rogatica i podržan je od strane Ambasade Kraljevine Holandije.
 
Održan trodnevni trening vezan za osnivanje poduzetničkih sekcija u osnovnim školama PDF Print E-mail
Monday, 13 October 2014 08:19
termagunicef3malaNa Jahorini je od 7. do 9. oktobra 2014. održan trening za nastavnice i nastavnike iz pet općina/opština u BiH u okviru projekta "Životne vještine za budućnost-učimo, radimo!". Na trodnevnom treningu nastavnice i nastavnici iz 20 osnovnih škola zajedno sa mentorima su sticali znanja i vještine o izradi biznis planova koje će u narednom periodu prenijeti učenicima kako bi oni mogli sačiniti svoje biznis planove za učešće na Sajmu ideja u decembru. Jedan od ciljeva je da u narednom periodu djeca i nastavnici znanja i vještine prenesu na ostale u svojim školama u kojima će pokrenuti 'Sekcije poduzetništva' za koje je na treningu također usvojen godišnji program. Treningu su prisustvovale nastavnice i nastavnici iz općina/opština Bosanki Petrovac, Živinice, Derventa, Foča i Mostar.
Projekat implementira Udruženje građana "Nešto Više", a finansiran je u okviru programa  “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma” koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNHCR u saradnji sa UNICEF-om i drugim UN agencijama.
 
Prijavite se: počinje prva serija obuka u Poljoprivrednom centru PDF Print E-mail
Thursday, 09 October 2014 22:21

USAID_logokomoraclavandanevenpaprena_metvica

U nadolazećem periodu, a najkasnije do polovine decembra/prosinca 2014. godine, osoblje Udruženja građana Nešto Više namjerava organizirati sljedeće obuke u Poljoprivrednom centru za profesionalni razvoj u Mostaru:

1.    Poljoprivreda za početnike: Proizvodnja ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja
2.    Izrada sopstvenog poslovnog plana (u poljoprivredi)
3.    Životne vještine: efektna komunikacija

Detaljnije o obukama, terminima, i prijavama možete više pročitati u nastavku teksta.

Read more...
 
U okviru projekta EU ''Wood and Metal Technical Academy'' Teslić (WMTA Teslić), u Tesliću svečano otvoren centar za obuke u drvnom i metalnom sektoru PDF Print E-mail
Wednesday, 01 October 2014 15:27
otvaranje_Akademije_1otvaranje_Akademije_2otvaranje_Akademije_7
U okviru projekta koji finansira EU ''Wood and Metal Technical Academy'' Teslić u prostorijama JU Srednje škole ''Nikola Tesla'' u Tesliću, 30.09.2014. godine je svečano otvoren centar za obuke u drvnom i metalnom sektoru. Otvaranju je prisustvovao veći broj zvanica sa područja opštine Teslić, i to predstavnici opštine te većeg broja organizacija sa područja opštine Teslić.
Gosp. Duško Cvjetinović, menadžer projekta, je zvanice upoznao sa projektom i njegovim aktivnostima, te svečano uručio setifikate trenerima koji su prošli obuku u sklopu Treninga za trenere u projektu.
Gosp. Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u DEU BiH, je naglasio da je jedan od ciljeva EU da se kroz regularne obrazovne ustanove omogući obrazovanje odraslih u cilju omogućavanja cjeloživotnog učenja. Pored toga, naglasio je da je ovo dobar primjer saradnje, jer su u realizaciju ovog projekta uključeni svi relevantni akteri: lokalna zejdnica (Opština Teslić), obrazovna institucija (JU Srednja škola ''Nikola Tesla'') i civilno društvo (Udruženje građana ''Nešto Više'').
Načelnik Opštine Teslić, gosp. Milan Miličević je naglasio da je Opština Teslić podržala ovaj projekat, i da će u budućnosti uvijek podržavati slične inicijative, jer ovakvi projekti lakše i brže odgovaraju potrebama tržišta rada u odnosu na trenutni obrazovni sistem u BiH.
Projektom je obezbjeđen prostor, neophodna oprema i osoblje za sprovođenje obuka u drvnom i metalskom sektoru, za zanimanja: dizajnera namještaja (Corpus software), farbara/lakirera, dizajnera mašinskih dijelova (Inventor software) i varioca.
Projekat sprovodi Udruženje građana ''Nešto Više'', u partnerstvu sa JU Srednjom školom ''Nikola Tesla'' Teslić. Ukupna vrijednost projekta je 110.540,34 eura od čega Evropska unija finansira 93.940,34 eura iz sredstva IPA 2009, a Opština Teslić 16.600 eura.
Kontakt osoba za više informacija:
Duško Cvjetinović, Projektni menadžer, Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , Tel: 033 788 740033 788 740
 
Kakve su potrebe poslodavaca za radnom snagom u poljoprivredi? PDF Print E-mail
Thursday, 25 September 2014 11:41
USAID_logoposlodavciposlodavci2poslodavci3
Udruženje građana Nešto Više je u okviru projekta "Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini" kojeg finansira USAID, izradilo novu publikaciju pod nazivom "Analiza potreba poslodavaca za radnom snagom u poljoprivrednom i prerađivačkom sektoru regije Hercegovina za 2014. godinu". Publikaciju su pripremile kolege iz Centra za razvoj i podršku (CRP) Tuzla.
Prema analizi, u prvih 6 mjeseci 2014. godine kreirano je 731 radno mjesto u PPP sektoru Hercegovine (poljoprivredni i prehrambeno-prerađivački sektor), od čega je 516 radnika zaposleno sezonski, dok je njih 215 zasnovalo dugoročniji radni odnos. Za naredni period, više od 45% anketiranih poslodavaca u PPP sektoru planira zapošljavanje nove radne snage (sveukupno 203 osobe), od čega su najtraženiji radnici sa srednjom stručnom spremom i KV radnici. Što se tiče visoke stručne spreme, poslodavci iskazuju nešto manju potrebu, a pokazuju da su najtraženiji ekonomisti, tehnolozi, veterinari i agronomi.

 

 
Prvi participativni sastanak - slušamo buduće korisnike PDF Print E-mail
Tuesday, 23 September 2014 15:37
Participativni_sastanak_14_2Participativni_sastanak_14_3Participativni_sastanak_14_1USAID_logo
U okviru projekta “Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini” održan je prvi participativni sastanak sa zainteresiranima za učešće u projektu, u utorak 23.09.2014. godine u Poljoprivrednom centru za profesionalni razvoj Mostar. Projekat financira USAID, a implementira Udruženje građana “Nešto Više”.
Prvi u nizu ovih sastanaka je uglavnom bio fokusiran na nezaposlene mlade osobe i žene bez obzira na stručnu spremu, koji su podijelili svoja iskustva i poteškoće na koje nailaze u procesu traženja posla u struci. Nekolicina prisutnih bili su predstavnici potencijalnih korisnika koji se još uvijek ne bave poljoprivredom, ali namjeravaju da se aktiviraju na tom polju, te žele iskoristiti prilike koje im se nude kroz ovaj projekat.
Najviše se razgovaralo o tematici obuka iz poljoprivrede, ali također i iz životnih vještina kako bi se korisnicima unaprijedile šanse za (samo)zapošljavanjem. Također se razgovaralo o potrebi za praksom, te prilikama da se kroz projekat određenom broju zainteresiranih osigura praksa (40 radnih sati) i/ili stručna praksa (320 radnih sati) u samom Udruženju, ali i u drugim organizacijama/institucijama/poduzećima. Pomenute su i druge brojne mogućnosti kao što su studijske posjete, posjete Edukativne poljoprivredne mobilne službe na mjestima gdje korisnici imaju sopstvenu proizvodnju, uvezivanje sa drugim organizacijama i pojedincima koji se bave različitim aktivnostima u sferi poljoprivrede, prerade ili prehrane, razvijanje sopstvenih poslovnih ideja i poslovnih planova, izučavanje najmodernijih tehnologija i praćenje svjetskih trendova u poljoprivredi, itd.
 
« Start  Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next   End   »

Page 1 of 32