Kakve su potrebe poslodavaca za radnom snagom u poljoprivredi? PDF Print E-mail
Thursday, 25 September 2014 11:41
USAID_logoposlodavciposlodavci2poslodavci3
Udruženje građana Nešto Više je u okviru projekta "Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini" kojeg finansira USAID, izradilo novu publikaciju pod nazivom "Analiza potreba poslodavaca za radnom snagom u poljoprivrednom i prerađivačkom sektoru regije Hercegovina za 2014. godinu". Publikaciju su pripremile kolege iz Centra za razvoj i podršku (CRP) Tuzla.
Prema analizi, u prvih 6 mjeseci 2014. godine kreirano je 731 radno mjesto u PPP sektoru Hercegovine (poljoprivredni i prehrambeno-prerađivački sektor), od čega je 516 radnika zaposleno sezonski, dok je njih 215 zasnovalo dugoročniji radni odnos. Za naredni period, više od 45% anketiranih poslodavaca u PPP sektoru planira zapošljavanje nove radne snage (sveukupno 203 osobe), od čega su najtraženiji radnici sa srednjom stručnom spremom i KV radnici. Što se tiče visoke stručne spreme, poslodavci iskazuju nešto manju potrebu, a pokazuju da su najtraženiji ekonomisti, tehnolozi, veterinari i agronomi.

 

 
Prvi participativni sastanak - slušamo buduće korisnike PDF Print E-mail
Tuesday, 23 September 2014 15:37
Participativni_sastanak_14_2Participativni_sastanak_14_3Participativni_sastanak_14_1USAID_logo
U okviru projekta “Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini” održan je prvi participativni sastanak sa zainteresiranima za učešće u projektu, u utorak 23.09.2014. godine u Poljoprivrednom centru za profesionalni razvoj Mostar. Projekat financira USAID, a implementira Udruženje građana “Nešto Više”.
Prvi u nizu ovih sastanaka je uglavnom bio fokusiran na nezaposlene mlade osobe i žene bez obzira na stručnu spremu, koji su podijelili svoja iskustva i poteškoće na koje nailaze u procesu traženja posla u struci. Nekolicina prisutnih bili su predstavnici potencijalnih korisnika koji se još uvijek ne bave poljoprivredom, ali namjeravaju da se aktiviraju na tom polju, te žele iskoristiti prilike koje im se nude kroz ovaj projekat.
Najviše se razgovaralo o tematici obuka iz poljoprivrede, ali također i iz životnih vještina kako bi se korisnicima unaprijedile šanse za (samo)zapošljavanjem. Također se razgovaralo o potrebi za praksom, te prilikama da se kroz projekat određenom broju zainteresiranih osigura praksa (40 radnih sati) i/ili stručna praksa (320 radnih sati) u samom Udruženju, ali i u drugim organizacijama/institucijama/poduzećima. Pomenute su i druge brojne mogućnosti kao što su studijske posjete, posjete Edukativne poljoprivredne mobilne službe na mjestima gdje korisnici imaju sopstvenu proizvodnju, uvezivanje sa drugim organizacijama i pojedincima koji se bave različitim aktivnostima u sferi poljoprivrede, prerade ili prehrane, razvijanje sopstvenih poslovnih ideja i poslovnih planova, izučavanje najmodernijih tehnologija i praćenje svjetskih trendova u poljoprivredi, itd.
 
Prvi susreti poslodavaca i kadrova u poljoprivredi PDF Print E-mail
Thursday, 18 September 2014 15:03
USAID_logoSusreti_Nesto_Vise_1Susreti_Nesto_Vise_2Susreti_Nesto_Vise_5
Udruženje građana Nešto Više je 18.09.2014. organiziralo skup pod nazivom “Susreti poslodavaca i kadrova u poljoprivredi” po prvi put u Mostaru, u prostorijama Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić. Susret je organiziran u okviru projekta “Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini“ (2013-2016) kojeg financijski podržava USAID, a implementira UG Nešto Više.
Na prvom susretu su učestvovali predstavnici 20 poslodavaca sa područja Hercegovine, 30 nezaposlenih i studenata završnih godina, te predstavnici Službe za zapošljavanje HNK-Ž koji su odigrali ključnu ulogu u uspostavljanju kontakta sa nezaposlenim osobama. Poslodavci su bili predstavnici privatnih poduzeća, obrazovnih institucija, vladinih institucija, zadruga, te udruženja i saveza udruženja, dok su učesnici koji traže posao u struci obuhvatili studente završnih godina, te osobe u rasponu od srednje stručne spreme do magistara struke. Svim učesnicima je uručen pisani materijal koji je uključio podatke o poslodavcima, te biografije nezaposlenih.
Read more...
 
Visiting beneficiaries of project in Livno area PDF Print E-mail
Saturday, 06 September 2014 12:01

Livno_posLivno_pos_2Livno_pos_3

On August 28th, 2014 representatives of „Nešto Više“ and Livno municipality have visited grant beneficiaries in the project „Improving Skills of Youth, Women and Unemployed in Agriculture in Livno Municipality” supported by the DVV international - Office in Bosnia and Herzegovina and Livno Municipality. During the visit we discussed issues in agricultural production as well as implementation of their individual business plans. Visited agricultural producers were: Magdalena Čečura, village Smričani (red raspberry production); Marko Đuran, village Čaić (red raspberry production), and beekeeper Kata Mišković, village Lipa.

 
NOVI PROJEKAT: Life skills for the future – let’s learn, let’s do it! (Životne vještine za budućnost – učimo, radimo!) III DIO PDF Print E-mail
Sunday, 31 August 2014 20:42
uncf3
Sa početkom nove školske godine počinjemo sa realizacijom novog projekta Life skills for the future – let’s learn, let’s do it! (Životne vještine za budućnost – učimo, radimo!) III DIO.  Ovaj projekt će se implementirati sa 200 učenika/ca i 20 nastavnika/ca u 20 osnovnih škola iz 5 opština: Bosanki Petrovac, Živinice, Derventa, Foča i Mostar. Glavni cilj projekta je razvoj ključnih kompetencija i životnih vještina  učenika/ca VII, VIII i IX razreda osnovnih škola kroz aktivno učenje za poduzetništvo kako bi se povećala konkurentnost na tržištu rada. Kroz institucionalni pristup radit će se i na  osnivanju poduzetničkih sekcija u školama. Pored učenika/ca i nastavnika/ca u projekat će biti uključeni i predstavnici lokalnih nevladinih organizacija te predstavnici lokalnih vlasti. Projekat već treću godinu podržava UNICEF.
Vrijednost ovogodišnjeg projekta: 78.508,50 KM
 
Održan trening “Kako napraviti marketing plan“ PDF Print E-mail
Friday, 29 August 2014 23:11
USAID_logomarketing_3marketingmarketing_2Nakon završenog procesa procjene organizacije (Organizational Assessment), a na osnovu plana razvoja kapaciteta Udruženja građana Nešto Više, organiziran je prvi trening u nizu predviđenih stručnih obuka za osoblje Udruženja, te partnere i suradnike na projektu „Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini“ kojeg podržava USAID.
Trening pod nazivom „Uvod u marketing: Kako napraviti marketing plan?“ održan je 29.08.2014. u Poljoprivrednom centru za profesionalni razvoj u Mostaru. Trening je predvodio Nedim Čelebić, Impact Consulting d.o.o. Sarajevo, a učesnici su bili partneri i suradnici Maja Vican i Nevzet Sefo iz REDAH-a, Dragi Žujo iz Agroneretve, te osoblje Udruženja „Nešto Više“. Učesnici su se podsjetili teoretskih osnova marketinga (analiza konkurencije, ciljevi i ključne kompetencije, situaciona analiza, istraživanje tržišta, segmentacija/targetiranje tržišta, pozicioniranje, marketing mix, proizvod, cijena, distribucija/mjesto, promocija, praćenje), te su kroz primjere, grupne diskusije, i rad u malim grupama radili na konkretnim primjerima iz prakse učesnika.
Osoblje Udruženja će naknadno kompletirati proces obuke u suradnji sa trenerom izradom jednog ili više marketing planova za Udruženje građana Nešto Više.
 
Počinju besplatne obuke u drvnom i metalnom sektoru okviru projekta EU PDF Print E-mail
Tuesday, 26 August 2014 10:39
Akademija_1Akademija_2
U okviru projekta koji finansira EU “Tehnička akademija za obradu drveta i metala” Teslić (Wood and Metal Technical Academy) u prostorijama JU Srednje škole ''Nikola Tesla'' u Tesliću je obezbjeđen prostor, neophodna oprema i osoblje za sprovođenje obuka za sljedeća zanimanja:
  • U drvnom sektoru: dizajner namještaja (Corpus software), farbar/lakirer;
  • U metalnom sektoru: dizajner mašinskih dijelova (Inventor software), varilac.

U toku je prijem zahtjeva potencijalnih kandidata za obuke. Obuke su besplatne za izabrane kandidate. Prednost imaju nezaposleni mladi ljudi i osobe starije od 45 godina. Sa obukama će se započeti u prvoj polovini septembra 2014. godine.

Zahtjevi za prijavu:
Zahtjev-WMTA_Teslic_Fizicka_lica  file icon pdf Zahtjev-WMTA_Teslic_Fizicka_lica.pdf
Zahtjev-WMTA_Teslic_Pravna_lica  file icon pdf Zahtjev-WMTA_Teslic_Pravna_lica.pdf
Pravna lica uz popunjen zahtjev za pravna lica prilažu Rješenje o registraciji i Zahtjeve za fizička lica, za svakog radnika pojedinačno.
Zahtjevi se mogu popuniti ručno ili elektronski.
 

Za sve dodatne informacije, kontakt osoba je Dragiša Kovačević, broj telefona 053/411-539053/411-539  (od 7 do 15h).

Projekat sprovodi Udruženje građana ''Nešto Više'', u partnerstvu sa JU Srednjom školom ''Nikola Tesla'' Teslić. Ukupna vrijednost projekta je 110.540,34 eura od čega Evropska unija finansira 93.940,34 eura iz sredstva IPA 2009, a Opština Teslić 16.600 eura.
 
Više o obukama:
Read more...
 
JAVNI POZIV ZA POLJOPRIVREDNIKE I POLJOPRIVREDNICE OPŠTINA ROGATICA I HAN PIJESAK PDF Print E-mail
Wednesday, 20 August 2014 23:39
Holland_logomed LAG_Dnv-logotip
Udruženje građana „Nešto Više“, u saradnji sa Udruženjem „Lokalna akciona grupa Devetak”
objavljuju
JAVNI POZIV ZA IZBOR KORISNIKA PROJEKTA
„Poboljšanje prihoda u domaćinstvima kroz unapređenje sektora  pčelarstva na području opština Han Pijeska i Rogatice“, koji realizuje Udruženje građana „Nešto Više“, a koji je finansiran od strane Ambasade Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini.
Poziv je namijenjen nezaposlenim poljoprivrednim proizvođačima do 30 godina starosti i ženama koje se bave pčelarstvom i proizvodnjom pčelinjih proizvoda ili imaju namjeru da se počnu baviti ovom djelatnošću sa područja opština Han Pijesak i Rogatica.
U okviru poziva, organizovaće se stručne edukacije iz oblasti pčelarstva, kao i edukacije iz oblasti pisanja biznis planova. Po završenim edukacijama, korisnici će razvijati svoje biznis planove i imaće priliku aplicirati za dio  sredstava za realizaciju biznis planova. Grantovima u vrijednosti do 600 KM, biće podržani najkvalitetniji biznis planovi.
Za prijavu na Javni poziv  potrebna je  sljedeća dokumentacija:
1.    Popunjen obrazac zahtjeva: preuzmite ovdje file icon pdf Zahtjev obrazac.pdf
2.    Dokaz o nezaposlenosti (Potvrda sa zavoda za zapošljavanje za korisnika i ostale nezaposlene članove domaćinstva);
3.    Kućna lista.
Popunjen zahtjev sa pratećom dokumentacijom predati u Opštini Han Pijesak kancelarija br 9, prvi sprat ili Opštini Rogatica kancelarija br. 32, drugi sprat, svakim radnim danom danom od 7:00 do 15:00 časova.
Krajnji rok za predaju zahtjeva je ponedjeljak 15.09.2014. godine.
Kompletan tekst poziva možete preuzeti ovdje: file icon pdf Javni poziv kompletan tekst.pdf
Za sve dodatne informacije obratiti se koordinatorima projekta u opštinama, ili Udruženju građana „Nešto Više” na broj telefona: 033/788-740.
 
« Start  Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next   End   »

Page 1 of 31