Implementacija GLOBALGAP i HACCP standarda - Javni poziv za pravna lica PDF Print E-mail
Thursday, 20 November 2014 08:17
USAID_logo
HACCP_logo
glogap

 

Udruženje građana Nešto Više objavljuje javni poziv za izražavanje interesa pravnim licima kvalificiranim za pružanje usluga implementacije GLOBALGAP standarda u poljoprivrednoj proizvodnji, i/ili HACCP standarda u prerađivačkim djelatnostima za odabrane korisnike projekta “Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini”, kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).
Kompletan tekst javnog poziva i prijavni obrazac možete pronaći ovdje:
file icon pdf Javni poziv_implementacija standarda.pdf  
file icon pdf Prijavni obrazac_implementacija standarda.pdf

 
Najava novih stručnih obuka PDF Print E-mail
Tuesday, 18 November 2014 21:48

USAID_logolandscape-photography-15landscape-photography-25kamilica

U okviru Edukativne poljoprivredne mobilne službe, narednih dana se održavaju nove radionice za zainteresirane poljoprivrednike, i one koji bi se željeli početi baviti poljoprivredom. Prema interesu korisnika projekta "Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini" kojeg podržava USAID, a implementira UG Nešto Više, organiziraju se nove radionice, i to u Vojnu, Crnićima, Doljanima i Jablanici.
Read more...
 
Radionice "Ekonomska opravdanost plantažiranja ljekovitog bilja: smilje i lavanda" PDF Print E-mail
Tuesday, 11 November 2014 12:39
USAID_logosmiljeLavanda

 

U okviru Edukativne poljoprivredne mobilne službe, ovih dana se održavaju radionice pod nazivom "Ekonomska opravdanost plantažiranja ljekovitog bilja: smilje i lavanda". Prema interesu korisnika projekta "Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini" kojeg podržava USAID, a implementira UG Nešto Više, trenutno su organizirane radionice u sljedećim mjestima:

  • 11.11.2014. opština Ljubinje (početak 10 h, Prostorije Narodne biblioteke u Ljubinju, planirani broj učesnika 40)
  • 12.11.2014. opština Trebinje (početak 10 h, Poslovni inkubator Trebinje - Ulica Stepe Stepanovića, planirani broj učesnika 20)
  • 14.11.2014. opština Berkovići (početak 10 h, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Dabarsko polje, planirani broj učesnika 15)
  • 19. ili 22.11.2014. općina Široki Brijeg (početak 10 h, Sala Općine Široki Brijeg, planirani broj učesnika 20). Napomena: termin treba da se potvrdi.

Svi zainteresirani su dobro došli.

 
Održan trening "Proizvodnja u hidroponici i organsko-mineralnim supstratima" PDF Print E-mail
Wednesday, 05 November 2014 16:18
USAID_logohidroponika_trening_1hidroponika_trening_2hidroponika_trening_4
04.11.2014. godine: Udruženje građana Nešto Više je u okviru projekta "Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini" organiziralo obuku za osoblje, partnere i praktikante na temu "Savremeni sistemi biljne proizvodnje: Proizvodnja u hidroponici i organsko-mineralnim supstratima". Obuku je, u Poljoprivrenom centru za profesionalni razvoj Mostar predvodio Prof. dr. Elvedin Hanić, prof. emerit., a obuci je prisustvovalo 16 učesnika.Dr. Hanić je istakao važnost razvoja novih tehnologija u proizvodnji hrane zbog gubitka zemljišta, rasta broja stanovništva, te nestašice vode u svijetu. Učesnici su bili u prilici da čuju koje su to prednosti proizvodnje u bio kontrolisanim prostorima, a zatim da se informiraju o novim tehnologijama u proizvodnji hrane uključujući tzv. "Soilless Culture" (bezzemljišna kultura) kao jednoj od alternativa konvencionalnoj proizvodnji.
Read more...
 
Posjeta Poljoprivrednoj zadruzi Eko Life u Crnićima PDF Print E-mail
Wednesday, 05 November 2014 16:15
USAID_logoEkoLife_3EkoLife_4EkoLife_5
Dana 31.10.2014. osoblje UG „Nešto Više“ je posjetilo PZ Eko Life (Crnići, Stolac) gdje ih je direktor Damir Radić upoznao sa širokom paletom svojih proizvoda počevši od primarne poljoprivredne proizvodnje, prvenstveno jagodičastog voća, pa sve do prerade koja je rezultirala širokom lepezom proizvoda baziranih na sirovinama autentičnim za Hercegovačko podneblje. Prezentirani su nam džemovi od smokve i šipka, razne marmelade, sušeno voće pa do čitavog niza rakija i likera. Predstavnici Udruženja su prepoznavši potencijale ove zadruge obavili i prve razgovore vezane za buduću suradnju u okviru projekta „Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini“.
 
Posjeta LjBilju u Ljubinju PDF Print E-mail
Wednesday, 05 November 2014 14:51
USAID_logoLjBilje_2LjBilje_3LjBilje_4
Kako u posljedenje vrijeme postoji naglašen trend za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja, prvenstveno zbog osiguranog plasmana, na poziv Mr. Bože Ilića posjetili smo Ljbilje d.o.o. (Ljubinje), 31.10.2014., gdje smo se prvenstveno upoznali sa asortimanom njihovih proizvoda počevši od proizvodnje sadnica ljekovitog bilja smilja, lavande, žalfije i vrijeska, preko njihovog plantažiranja, proizvodnje eteričnih ulja, cijele palete različitih čajeva, pa sve do otkupa sirovina. Zbog izuzetno velike zainteresiranosti za ovu proizvodnju, razgovarali smo o mogućnostima za edukaciju i potencijalnu nabavku visokokvalitetnog sadnog materijala. Predstavnici Ljbilja Ljubinje su Udruženju poklonili po 100 sadnica smilja i lavande koje su posađene na oglednoj farmi Nešto Više u Humilišanima, a koje će služiti kao primjer dobre prakse uzgoja ljekobilja za sve naše buduće korisnike.
 
Posjeta Poljoprivrednoj zadruzi "Trešnja-Produkt" Lakševine PDF Print E-mail
Wednesday, 05 November 2014 14:43

USAID_logoTresnja-Produkt_2Tresnja-Produkt_3Tresnja-Produkt_4

U srijedu, 29.10.2014., osoblje Udruženja Nešto Više je posjetilo PZ „Trešnja-Produkt“ u Lakševinama, gdje se sa gospodinom Draganom Šupljeglav razgovaralo o mogućnostima buduće suradnje, kao što su educiranje kooperanata i drugih poljoprivrednika iz tog područja, generalno osnaživanje poljoprivrednika i zadruge kroz njihovo uključivanje u različite aktivnosti projekta „Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini“, te potencijalnu suradnju kada za neke od projektnih aktivnosti bude trebao kvalitetan sadni materijal.

 

 
Održan trening „Priprema pčela za zimu i zaštita od bolesti“ PDF Print E-mail
Monday, 03 November 2014 21:52
HPHP6rog4U periodu 28.- 29. oktobra  2014. godine  održana je druga po redu edukacija u okviru projekta  „Poboljšanje prihoda  u domaćinstvima kroz unapređenje sektora  pčelarstva na području opština Han Pijeska i Rogatice.
   Korisnici Projekta su imali priliku slušati predavanje na temu „Priprema pčela za zimu i zaštita od bolesti“. Predavači su bili Slaviša Knežević, dipl.ing.poljoprivrede sekretar Udruženja pčelara „Glasinac“ Sokolac i Dragiša Kovačević, predsjednik istoimenog Udruženja, koji je ujedno i jedan od naprednijih sokolačkih pčelara.
   Edukacijama je prisustvovalo ukupno 40 korisnik/ ica projekta.
Na edukaciji su obrađivane sljedeće oblasti: vrcanje meda, prihrana pčela, vrste oboljenja, zaštita od bolesti, liječenje i sprečavanje širenja zaraze i još mnogo toga.
   U narednom periodu  će biti održana još dva treninga na temu. „Proizvodi od meda, kanali distribucije i zakonski propisi“, te edukacija pisanja Biznis plana.
   Projekat sprovodi Udruženje građana “ Nešto Više” u saradnji sa  Udruženjem LAG Devetak – Han Pijesak i Rogatica i podržan je od strane Ambasade Kraljevine Holandije.
 
« Start  Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next   End   »

Page 1 of 33