Održana Konferencija "Izazovi i prilike u razvoju poljoprivrede u Hercegovini" PDF Print E-mail
Wednesday, 23 July 2014 23:36
USAID_logoKonferencijaKonferencija_8Konferencija_2Konferencija_3Konferencija_4Konferencija_5Konferencija_7Konferencija_6
Udruženje građana “Nešto Više” organiziralo je Konferenciju “Izazovi i prilike u razvoju poljoprivrede u Hercegovini”, u srijedu 16.07.2014. godine u Mostaru, u Hotel Eri, u okviru projekta „Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini“ (2013-2016), kojeg implementira UG Nešto Više, a podržava USAID.
Konferencija je okupila 123 učesnika (poljoprivredni proizvođači, stručnjaci, udruženja, organizacije, zadruge, preduzeća, obrazovne ustanove i vladine institucije vezane uz poljoprivredni sektor, te mediji) koji su u radnim grupama predlagali konkretne akcije i načine buduće suradnje na Projektu.
Na Konferenciji su prezentirani (Prof. dr. Tanović, te kolege Zahirović i Zulić) i učesnicima podijeljeni materijali nastali kao rezultat projekta (četiri publikacije urađene u partnerstvu sa Centrom za razvoj i podršku Tuzla, te Agromediteranskim fakultetom Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar i Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta iz Mostara), a koje možete preuzeti ovdje:
1. Analiza stanja prehrambeno - prerađivačke industrije i poljoprivrednih infrastrukturnih sadržaja na području Hercegovine file icon pdf Inventar poljo infrastrukture.pdf
2. Analiza obrazovnih i mogućnosti zapošljavanja u sektoru poljoprivrede hercegovačkog regiona file icon pdf Studija - Obrazovanje i zaposljavanje .pdf
3. Inventar stanja poljoprivrednog zemljišta i njegovog korištenja u regiji Hercegovine file icon pdf Inventar zemljista.pdf
4. Analiza ranjivosti sektora voća, povrća i stolnog grožđa na klimatske promjene (sušu) u regiji Hercegovine file icon pdf Studija - Klimatske promjene.pdf
Predstavljen je uspješan projekat komasacije u Ravnom (Šimunović i Krmek), a prezentirane su i hidroponske tehnologije u proizvodnji hrane (Prof.dr. Hanić).
Osoblje UG “Nešto Više” zahvaljuje se svim prezentatorima, učesnicima, kao i medijima koji su propratili Konferenciju.
Read more...
 
Konferencija “Izazovi i prilike u razvoju poljoprivrede u Hercegovini” PDF Print E-mail
Friday, 11 July 2014 13:07
sipak_cvijetUSAID_logonv-logotip
Udruženje građana “Nešto Više” organizira Konferenciju “Izazovi i prilike u razvoju poljoprivrede u Hercegovini”, u srijedu 16.07.2014. godine u Mostaru, u Hotel Eri od 10 h do 16 h.
Konferencija se organizira u okviru projekta „Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini“ (2013-2016), kojeg implementira UG Nešto Više, a podržava USAID. Učesnici Konferencije će biti poljoprivredni proizvođači, stručnjaci, te udruženja, organizacije, zadruge, preduzeća, obrazovne ustanove i vladine institucije vezane uz poljoprivredni sektor.
Konferencija će se sastojati od prezentacija materijala nastalih kao rezultat projekta (četiri publikacije urađene u partnerstvu sa Centrom za razvoj i podršku Tuzla, te Agromediteranskim fakultetom Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar i Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta iz Mostara), te prezentacija dobre poljoprivredne prakse u Ravnom, kao i hidroponske tehnologije u proizvodnji hrane. Nakon toga će se u dvije radne grupe razgovarati o poljoprivrednoj savjetodavnoj terenskoj službi, certificiranju poljoprivrednih proizvoda i proizvodnje, te o prilikama za obuku uz praktičan rad na oglednoj farmi kao važnim segmentima projekta.
Dnevni red Konferencije možete pogledati ovdje: file icon pdf Dnevni red Konferencije.pdf
Ukoliko želite da kontaktirate Udruženje u cilju učestvovanja na Konferenciji, molimo da se obratite na e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it najkasnije u ponedjeljak 14.07.2014. do 12:00 h.
 
Odabrani korisnici grantova u Livnu PDF Print E-mail
Friday, 11 July 2014 15:38
dvv_logoLivno_grbnv-logotipLIV_1LIV_2
Udruženje građana ‘’Nešto Više’’, u suradnji sa Općinom Livno objavljuju: POPIS KORISNIKA POLJOPRIVREDNIH GRANTOVA U OKVIRU PROJEKTA „UNAPRIJEĐENJE VJEŠTINA MLADIH, ŽENA I NEZAPOSLENIH U POLJOPRIVREDNOM SEKTORU OPĆINE LIVNO’’ koji na području Općine Livno provodi Udruženje građana ‘’Nešto Više’’, a koji je financiran od strane dvv international - Ured u Bosni i Hercegovini i Općine Livno.
Na osnovu dostavljenih poslovnih planova, Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika UG „Nešto Više“ i predstavnika Općine Livno donijelo je odluku o dodjeli grant sredstava. Listu odabranih korisnika grantova možete pogledati ovdje: file icon pdf Korisnici granta.pdf
 
Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini postala član ELARD-a PDF Print E-mail
Friday, 11 July 2014 15:49
ELARD_LOGOSamo mjesec dana nakon osnivanja, Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini (MRR BiH) je u svome nastojanju da se poveže sa drugim sličnim organizacijama postala član jedne od najznačajnijih organizacija u Evropi koja promoviše i implementira LEADER pristup u ruralnom razvoju. Na redovnoj sjednici skupštine Evropske LEADER asocijacije za ruralni razvoj (ELARD), održanoj 29. maja u Briselu, MRR BiH jednoglasno je primljena u članstvo ove krovne evropske mreže.
Ulaskom u članstvo ELARD-a, MRR BiH ostvariće višestruke koristi od značaja za održivi ruralni razvoj u BiH.
Read more...
 
Osnovana Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini PDF Print E-mail
Tuesday, 29 April 2014 10:33

Rur_1Rur_2Rur_5Rur_3Rur_4

U Sarajevu je 25. aprila 2014. u Hotelu “Radon Plaza” održana osnivačka skupština Mreže za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini. Uspješnim radom i zaključcima osnivačke skupštine, Bosna i Hercegovina je po prvi put dobila formalnu mrežu organizacija civilnog društva koje se bave ruralnim razvojem.
Na osnivačkoj skupštini odluku o osnivanju potpisalo je 18 organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine. Među ovim organizacijama našlo se i pet lokalnih akcionih grupa koje djeluju u BiH. U radnom dijelu skupštine usvojeni su Statut i izabrani organi upravljanja Mreže pri čemu se vodilo računa da cijela teritorija BiH bude pokrivena i ima svog zastupnika u upravnom odboru. Sjedište Mreže biće u Banjoj Luci, a za predsjednika Mreže izabran je gospodin Miodrag Matavulj, kao kandidat ispred Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj – ACED.
U ceremonijalnom dijelu svojim prisustvom osnivanje Mreže su podržali predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ureda za harmonizaciju, Delegacije Evropske Unije u BiH, Direkcije za evropske integracije, UNDP i drugi.
Read more...
 
Preparations for establishing Rural Development Network in Bosnia and Herzegovina completed PDF Print E-mail
Tuesday, 08 April 2014 12:56
clip_image002 okruglisto1okruglisto2okruglisto3
 

On April 4th 2014, a preparatory round table for establishment of Rural Development Network (RDN) in Bosnia and Herzegovina was organized in Sarajevo. The event was attended by potential founders of RDN - representatives of 15 civil society organisations engaged in rural development sector of Bosnia and Herzegovina. Attending organisations, four of which are Local Action Groups, agreed that RDN will be registered on a national level, with an option of establishing special organisational units for Republika Srpska, Federation of Bosnia and Herzegovina and Brčko Distrikt, in order to harmonise RDN’s operation with administrative structure of Bosnia and Herzegovina. With its membership base and activities, RDN will geographically administer entire Bosnia and Herzegovina.

 Although in practice there are several non-formal networks for rural development in Bosnia and Herzegovina, this will be the first initiative with the aim of officially registering RDN by legal entities, civil society organisations, which expressed their interest for greater involvement and joint engagement for improving living conditions in rural areas.

 The goals of organized round table was to harmonise opinions of involved organisations and clearly define goals and activities, as well as other issues concerning establishment of RDN, something that was successfully achieved. With this event, preparatory activities for organizing an Inaugural Assembly of RDN in Sarajevo on April 25th 2014 have been completed. The round table was also used to discuss about role and significance of RDN, rights and obligations of RDN members, territorial structure, management structure and managing bodies of RDN.

 

Read more...
 
Akcije uređenja školskih sportskih terena i dječijih igrališta PDF Print E-mail
Tuesday, 01 April 2014 08:06

tesliceuvekilod3akcijateslic1lod3akcijateslic2lod3akcijateslic3Udruženje građana ''Nešto Više'' u partnerstvu sa Udruženjem građana ''Modus'' iz Teslića  je 30. i 31. marta 2014. organizovalo dvije volonterske akcije uređenja sportskih terena i dječijih igrališta. Školska dvorišta u osnovnim školama Vitkovci i Đulići u Opštini Teslić su bili mjesto na kome se okupio veliki broj volontera iz mjesnih zajednica kojima škole pripadaju. Akciji je prisustvovao i veliki broj  sadašnjih i bivših učenika navedenih škola koji su zajedničkim angažmanom radili na ograđivanju školskog dvorišta, farbanju ograde, kopanju temelja za zaštitnu ogradu iza golova, postavljanju klupa, izgradnji teretane na otvorenom  i mnogim drugim poslovima u svrhu unapređenja školskog dvorišta i mjesta za druženje i rekreaciju.  Prvobitno je bilo planirano da se organizuje samo jedna akcija u okviru jedne škole. Zbog velike uključenosti zajednice, donacija u materijalu i angažmana mještana koji su svojim alatom i znanjem izrazili želju da učestvuju odlučeno je da se sredstva namijenjena za jednu podijele na dvije akcije.  Time smo postigli znatno veći efekat ali i pokazali da saradnjom organizacija civilnog društva sa predstavnicima mjesnih zajednica i lokalnih vlasti može mnogo više da se napravi ako djeluju zajedno. Ove akcije imaju za cilj unapređenje kvaliiteta života kao i jačanja aktivizma kod mladih ljudi.  Projekat je podržan u okviru LOD III projekta kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a sprovodi UNDP.

 
Javni poziv za učešće u projektu u Livnu PDF Print E-mail
Wednesday, 26 March 2014 12:46
dvv_logonv-logotipUdruženje građana ‘’Nešto Više’’ u suradnji sa Općinom Livno objavljuju javni poziv za izbor korisnika projekta ‘UNAPRIJEĐENJE VJEŠTINA MLADIH, ŽENA I NEZAPOSLENIH U POLJOPRIVREDNOM SEKTORU OPĆINE LIVNO’’, koji na području Općine Livno provodi Udruženje građana ‘’Nešto Više’’, a koji je financiran od strane dvv international - Ured u Bosni i Hercegovini i Općine Livno.
Poziv je namijenjen za nezaposlene poljoprivredne proizvođače i žene koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom sa područja općine Livno. Prednost će imati proizvođači do 30 godina i žene.
U okviru poziva, organizirat će se stručne edukacije i edukacije iz oblasti pisanja poslovnih planova. Edukacije biti će organizirane u 2 modula i grupe će imati po najviše 40 poljoprivrednih proizvođača, s tim da će trening iz pisanja biznis planova biti rađen u četiri grupe po 10 korisnika.
Kompletan tekst poziva i prijavni obrazac možete preuzeti ovdje:
 
« Start  Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next   End   »

Page 1 of 30