Održan trodnevni trening vezan za osnivanje poduzetničkih sekcija u osnovnim školama PDF Print E-mail
Monday, 13 October 2014 08:19
termagunicef3malaNa Jahorini je od 7. do 9. oktobra 2014. održan trening za nastavnice i nastavnike iz pet općina/opština u BiH u okviru projekta "Životne vještine za budućnost-učimo, radimo!". Na trodnevnom treningu nastavnice i nastavnici iz 20 osnovnih škola zajedno sa mentorima su sticali znanja i vještine o izradi biznis planova koje će u narednom periodu prenijeti učenicima kako bi oni mogli sačiniti svoje biznis planove za učešće na Sajmu ideja u decembru. Jedan od ciljeva je da u narednom periodu djeca i nastavnici znanja i vještine prenesu na ostale u svojim školama u kojima će pokrenuti 'Sekcije poduzetništva' za koje je na treningu također usvojen godišnji program. Treningu su prisustvovale nastavnice i nastavnici iz općina/opština Bosanki Petrovac, Živinice, Derventa, Foča i Mostar.
Projekat implementira Udruženje građana "Nešto Više", a finansiran je u okviru programa  “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma” koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNHCR u saradnji sa UNICEF-om i drugim UN agencijama.
 
Prijavite se: počinje prva serija obuka u Poljoprivrednom centru PDF Print E-mail
Thursday, 09 October 2014 22:21

USAID_logokomoraclavandanevenpaprena_metvica

U nadolazećem periodu, a najkasnije do polovine decembra/prosinca 2014. godine, osoblje Udruženja građana Nešto Više namjerava organizirati sljedeće obuke u Poljoprivrednom centru za profesionalni razvoj u Mostaru:

1.    Poljoprivreda za početnike: Proizvodnja ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja
2.    Izrada sopstvenog poslovnog plana (u poljoprivredi)
3.    Životne vještine: efektna komunikacija

Detaljnije o obukama, terminima, i prijavama možete više pročitati u nastavku teksta.

Read more...
 
U okviru projekta EU ''Wood and Metal Technical Academy'' Teslić (WMTA Teslić), u Tesliću svečano otvoren centar za obuke u drvnom i metalnom sektoru PDF Print E-mail
Wednesday, 01 October 2014 15:27
otvaranje_Akademije_1otvaranje_Akademije_2otvaranje_Akademije_7
U okviru projekta koji finansira EU ''Wood and Metal Technical Academy'' Teslić u prostorijama JU Srednje škole ''Nikola Tesla'' u Tesliću, 30.09.2014. godine je svečano otvoren centar za obuke u drvnom i metalnom sektoru. Otvaranju je prisustvovao veći broj zvanica sa područja opštine Teslić, i to predstavnici opštine te većeg broja organizacija sa područja opštine Teslić.
Gosp. Duško Cvjetinović, menadžer projekta, je zvanice upoznao sa projektom i njegovim aktivnostima, te svečano uručio setifikate trenerima koji su prošli obuku u sklopu Treninga za trenere u projektu.
Gosp. Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u DEU BiH, je naglasio da je jedan od ciljeva EU da se kroz regularne obrazovne ustanove omogući obrazovanje odraslih u cilju omogućavanja cjeloživotnog učenja. Pored toga, naglasio je da je ovo dobar primjer saradnje, jer su u realizaciju ovog projekta uključeni svi relevantni akteri: lokalna zejdnica (Opština Teslić), obrazovna institucija (JU Srednja škola ''Nikola Tesla'') i civilno društvo (Udruženje građana ''Nešto Više'').
Načelnik Opštine Teslić, gosp. Milan Miličević je naglasio da je Opština Teslić podržala ovaj projekat, i da će u budućnosti uvijek podržavati slične inicijative, jer ovakvi projekti lakše i brže odgovaraju potrebama tržišta rada u odnosu na trenutni obrazovni sistem u BiH.
Projektom je obezbjeđen prostor, neophodna oprema i osoblje za sprovođenje obuka u drvnom i metalskom sektoru, za zanimanja: dizajnera namještaja (Corpus software), farbara/lakirera, dizajnera mašinskih dijelova (Inventor software) i varioca.
Projekat sprovodi Udruženje građana ''Nešto Više'', u partnerstvu sa JU Srednjom školom ''Nikola Tesla'' Teslić. Ukupna vrijednost projekta je 110.540,34 eura od čega Evropska unija finansira 93.940,34 eura iz sredstva IPA 2009, a Opština Teslić 16.600 eura.
Kontakt osoba za više informacija:
Duško Cvjetinović, Projektni menadžer, Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , Tel: 033 788 740033 788 740
 
Kakve su potrebe poslodavaca za radnom snagom u poljoprivredi? PDF Print E-mail
Thursday, 25 September 2014 11:41
USAID_logoposlodavciposlodavci2poslodavci3
Udruženje građana Nešto Više je u okviru projekta "Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini" kojeg finansira USAID, izradilo novu publikaciju pod nazivom "Analiza potreba poslodavaca za radnom snagom u poljoprivrednom i prerađivačkom sektoru regije Hercegovina za 2014. godinu". Publikaciju su pripremile kolege iz Centra za razvoj i podršku (CRP) Tuzla.
Prema analizi, u prvih 6 mjeseci 2014. godine kreirano je 731 radno mjesto u PPP sektoru Hercegovine (poljoprivredni i prehrambeno-prerađivački sektor), od čega je 516 radnika zaposleno sezonski, dok je njih 215 zasnovalo dugoročniji radni odnos. Za naredni period, više od 45% anketiranih poslodavaca u PPP sektoru planira zapošljavanje nove radne snage (sveukupno 203 osobe), od čega su najtraženiji radnici sa srednjom stručnom spremom i KV radnici. Što se tiče visoke stručne spreme, poslodavci iskazuju nešto manju potrebu, a pokazuju da su najtraženiji ekonomisti, tehnolozi, veterinari i agronomi.

 

 
Prvi participativni sastanak - slušamo buduće korisnike PDF Print E-mail
Tuesday, 23 September 2014 15:37
Participativni_sastanak_14_2Participativni_sastanak_14_3Participativni_sastanak_14_1USAID_logo
U okviru projekta “Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini” održan je prvi participativni sastanak sa zainteresiranima za učešće u projektu, u utorak 23.09.2014. godine u Poljoprivrednom centru za profesionalni razvoj Mostar. Projekat financira USAID, a implementira Udruženje građana “Nešto Više”.
Prvi u nizu ovih sastanaka je uglavnom bio fokusiran na nezaposlene mlade osobe i žene bez obzira na stručnu spremu, koji su podijelili svoja iskustva i poteškoće na koje nailaze u procesu traženja posla u struci. Nekolicina prisutnih bili su predstavnici potencijalnih korisnika koji se još uvijek ne bave poljoprivredom, ali namjeravaju da se aktiviraju na tom polju, te žele iskoristiti prilike koje im se nude kroz ovaj projekat.
Najviše se razgovaralo o tematici obuka iz poljoprivrede, ali također i iz životnih vještina kako bi se korisnicima unaprijedile šanse za (samo)zapošljavanjem. Također se razgovaralo o potrebi za praksom, te prilikama da se kroz projekat određenom broju zainteresiranih osigura praksa (40 radnih sati) i/ili stručna praksa (320 radnih sati) u samom Udruženju, ali i u drugim organizacijama/institucijama/poduzećima. Pomenute su i druge brojne mogućnosti kao što su studijske posjete, posjete Edukativne poljoprivredne mobilne službe na mjestima gdje korisnici imaju sopstvenu proizvodnju, uvezivanje sa drugim organizacijama i pojedincima koji se bave različitim aktivnostima u sferi poljoprivrede, prerade ili prehrane, razvijanje sopstvenih poslovnih ideja i poslovnih planova, izučavanje najmodernijih tehnologija i praćenje svjetskih trendova u poljoprivredi, itd.
 
Prvi susreti poslodavaca i kadrova u poljoprivredi PDF Print E-mail
Thursday, 18 September 2014 15:03
USAID_logoSusreti_Nesto_Vise_1Susreti_Nesto_Vise_2Susreti_Nesto_Vise_5
Udruženje građana Nešto Više je 18.09.2014. organiziralo skup pod nazivom “Susreti poslodavaca i kadrova u poljoprivredi” po prvi put u Mostaru, u prostorijama Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić. Susret je organiziran u okviru projekta “Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini“ (2013-2016) kojeg financijski podržava USAID, a implementira UG Nešto Više.
Na prvom susretu su učestvovali predstavnici 20 poslodavaca sa područja Hercegovine, 30 nezaposlenih i studenata završnih godina, te predstavnici Službe za zapošljavanje HNK-Ž koji su odigrali ključnu ulogu u uspostavljanju kontakta sa nezaposlenim osobama. Poslodavci su bili predstavnici privatnih poduzeća, obrazovnih institucija, vladinih institucija, zadruga, te udruženja i saveza udruženja, dok su učesnici koji traže posao u struci obuhvatili studente završnih godina, te osobe u rasponu od srednje stručne spreme do magistara struke. Svim učesnicima je uručen pisani materijal koji je uključio podatke o poslodavcima, te biografije nezaposlenih.
Read more...
 
Visiting beneficiaries of project in Livno area PDF Print E-mail
Saturday, 06 September 2014 12:01

Livno_posLivno_pos_2Livno_pos_3

On August 28th, 2014 representatives of „Nešto Više“ and Livno municipality have visited grant beneficiaries in the project „Improving Skills of Youth, Women and Unemployed in Agriculture in Livno Municipality” supported by the DVV international - Office in Bosnia and Herzegovina and Livno Municipality. During the visit we discussed issues in agricultural production as well as implementation of their individual business plans. Visited agricultural producers were: Magdalena Čečura, village Smričani (red raspberry production); Marko Đuran, village Čaić (red raspberry production), and beekeeper Kata Mišković, village Lipa.

 
NOVI PROJEKAT: Life skills for the future – let’s learn, let’s do it! (Životne vještine za budućnost – učimo, radimo!) III DIO PDF Print E-mail
Sunday, 31 August 2014 20:42
uncf3
Sa početkom nove školske godine počinjemo sa realizacijom novog projekta Life skills for the future – let’s learn, let’s do it! (Životne vještine za budućnost – učimo, radimo!) III DIO.  Ovaj projekt će se implementirati sa 200 učenika/ca i 20 nastavnika/ca u 20 osnovnih škola iz 5 opština: Bosanki Petrovac, Živinice, Derventa, Foča i Mostar. Glavni cilj projekta je razvoj ključnih kompetencija i životnih vještina  učenika/ca VII, VIII i IX razreda osnovnih škola kroz aktivno učenje za poduzetništvo kako bi se povećala konkurentnost na tržištu rada. Kroz institucionalni pristup radit će se i na  osnivanju poduzetničkih sekcija u školama. Pored učenika/ca i nastavnika/ca u projekat će biti uključeni i predstavnici lokalnih nevladinih organizacija te predstavnici lokalnih vlasti. Projekat već treću godinu podržava UNICEF.
Vrijednost ovogodišnjeg projekta: 78.508,50 KM
 
« Start  Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next   End   »

Page 1 of 32