Održan trening: Poslovno planiranje - Izrada poslovnih planova PDF Print E-mail
Friday, 12 December 2014 17:26
USAID_LOGOstart-up_12_dec_14_2start-up_12_dec_14_5start-up_12_dec_14_11
Danas, 12.12.2014. godine održan je prvi dio treninga "Poslovno planiranje - Izrada poslovnih planova" u Poljoprivrednom centru za profesionalni razvoj u Mostaru, a u okviru projekta "Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini" kojeg podržava USAID i implementira Udruženje građana Nešto Više. Trening je pripremila i vodi Vanja Sudar, Menadžer za ljudske resurse na projektu.
Učesnici treninga su se tokom prvog dana upoznali uglavnom sa teoretskim dijelovima pripreme poslovnih planova (sadržaj i namjena biznis plana, definicija i analiza poslovne ideje, opis proizvoda/usluge, karakteristike privredne grane, plan prodaje - tržište i konkurencija, lokacija, tehničko-tehnološki aspekti, organizaciona struktura, menadžment i osoblje, marketing proizvoda/usluga, procjena rizika, SWOT analiza, dinamički/terminski plan, dodaci poslovnom planu, plan prodaje, troškovi marketinga - uz praktične vježbe).
Drugi dio treninga tokom sutrašnjeg dana je više fokusiran na direktnom radu na sopstvenim biznis idejama učesnika (oprema i troškovi, troškovi osoblja, troškovi repromaterijala/sirovina, amortizacija, početna operativna plaćanja - obrtni kapital, finansijski plan, krediti, ukupni troškovi na mjesečnom nivou, predviđanje profita, bilans uspjeha, protok gotovine - cash flow, uz dosta vježbi), te će uključiti prezentaciju stručnjaka za različite pravne forme poslovanja: gđa Amra Vučijak će učesnicima pojasniti kakve pravne forme poslovanja postoje u našem društvu, te će omogućiti učesnicima da postavljaju pitanja iz pravne sfere biznisa i saznaju sve što ih zanima u svezi sa sopstvenim biznis planom.
 
Odabrani korisnici za dodjelu sadnog materijala u općinama Mostar i Jablanica PDF Print E-mail
Friday, 12 December 2014 16:44

USAID_LOGOFB_sadnicenv-logotip

Završen je Javni poziv za poljoprivredne proizvođače u općinama Jablanica i Mostar za donaciju sadnog materijala, sa datumom 27.11.2014., u okviru projekta „Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini“ kojeg podržava USAID, a implementira UG Nešto Više.

Apliciralo je ukupno 136 proizvođača, nakon čega je komisija bodovala sve aplikacije. Dvadeset aplikanata sa najvećim brojem bodova je već telefonski obaviješteno o tome: za sada samo da su među odabranim kandidatima za sadni materijal, a uskoro će dobiti i instrukcije o datumu za potpisivanje ugovora, kada će se održati i stručna obuka u Poljoprivrednom centru za profesionalni razvoj, te pojedinačno obaviti razgovor sa svakim aplikantom o sadnicama za koje je aplicirao.

Read more...
 
Sjajno poduzetništvo osnovaca Mostara PDF Print E-mail
Saturday, 29 November 2014 21:03
sajammost4sajammost3sajammost2sajammost1      U petak, 28.11.2014. godine održan je mostarski Sajam proizvoda učenika-poduzetnika u VI osnovnoj školi u Mostaru, a u okviru projekta Life skills for the future – let’s learn, let’s do it! (Životne vještine za budućnost – učimo, radimo!) III DIO, čiji je idejni tvorac i implementator UG Nešto Više.
Pozivamo Vas da posjetite i veliki Sajam koji će se održati u Sarajevu 12.12.2014. u hotelu Hollywood, za sve učesnike projekta iz cijele BiH.
Ovaj projekt se implementira sa 200 učenika/ca i 20 nastavnika/ca u 20 osnovnih škola iz 5 opština: Bosanki Petrovac, Živinice, Derventa, Foča i Mostar. Glavni cilj projekta je razvoj ključnih kompetencija i životnih vještina učenika/ca VII, VIII i IX razreda osnovnih škola kroz aktivno učenje za poduzetništvo kako bi se povećala konkurentnost na tržištu rada kroz institucionalni pristup stvaranjem preduslova za osnivanje te i osnivanje poduzetničkih sekcija u školama. Pored učenika/ca i nastavnika/ca u projekat će biti uključeni i predstavnici lokalnih nevladinih organizacija te predstavnici lokalnih vlasti.
::::::::  Galeriju sa fotografijama možete pogledati na našoj Facebook stranici   >> OVDJE <<
Projekat već treću godinu implementira Udruženje građana "Nešto Više", a ove godine finansiran je u okviru programa “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma” koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNHCR u saradnji sa UNICEF-om i drugim UN agencijama.
 
Javni poziv za uvođenje HACCP standarda PDF Print E-mail
Saturday, 29 November 2014 09:34
USAID_LOGOHACCP
Udruženje građana Nešto Više objavljuje javni poziv za prikupljanje prijava za odabir korisnika za uvođenje HACCP standarda kvalitete i certifikaciju u okviru projekta “Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini”, kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).
Prijaviti se mogu registrirani privredni subjekti, zadruge i poljoprivredna gospodarstva/gazdinstva koji imaju sjedište u jednoj od 23 općine geografskog područja Hercegovine.
U prilogu je tekst javnog poziva i prijavni obrazac.
 
Volonterske aktivnosti i radionice iz urbane poljoprivrede na Farmi Nešto Više u Humilišanima PDF Print E-mail
Friday, 28 November 2014 11:37
USAID_logovolvol_1volvol_2volvol_3volvol_4
Počele su redovne volonterske aktivnosti u okviru projekta "Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini" kojeg implementira UG Nešto Više, a podržava USAID. Volonteri su 23. i 25.11.2014. radili cijeli dan na farmi Nešto Više u Humilišanima na aktivnostima čišćenja objekta, prikupljanja i sortiranja organskih materijala za radionice urbane poljoprivrede, pripremanju rupa za sadnju šipaka, izradi samonatapajućih sistema za uzgoj hrane i ljekovitog bilja/cvijeća, te izradi jesenje gredice bez kopanja za proljetnu sadnju. Radovi će se nastaviti u skladu sa vremenskim prilikama, posebno vikendima, a aktivnosti će se prilagođavati sastavu volontera i vremenskim uvjetima.
Zahvaljujemo svim volonterima koji su nam se do sada pridružili: našim praktikantima, prijateljima Nešto Više, studentima FPMOZ-a, te svim drugim zainteresiranima koji žele da nam pomognu u izgradnji ogledne farme, ali i da nauče nove vještine iz svijeta poljoprivrede i urbane poljoprivrede. Posebno se zahvaljujemo našim najmlađim volonterima, koji (uz suglasnost svojih roditelja) ravnopravno učestvuju u aktivnostima, te uče o temama o recikliranju otpada i važnosti kompostiranja.
Tokom vikenda (29-30.11.2014.) nastavljamo sa radovima, pa pozivamo sve vas koji želite da nam se pridružite, uradite nešto korisno i provedete vrijeme u dobrom društvu da nam se javite na 066 711 277 ili na This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . Dobrodošli!
 
Nastavak terenskih edukacija za poljoprivrednike PDF Print E-mail
Friday, 28 November 2014 11:25

USAID_logopcelemalinamelisa

Udruženje građana nastavlja sa terenskim edukacijama poljoprivrednika i onih koji to žele da postanu, a u okviru projekta “Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini” kojeg podržava USAID. Najavljujemo seriju od 14 predavanja na terenu gdje su nas zainteresirane grupe poljoprivrednika pozvale (za listu predavanja kliknite na "više").

Read more...
 
Implementacija GLOBALGAP i HACCP standarda - Javni poziv za pravna i fizička lica PDF Print E-mail
Thursday, 20 November 2014 08:17
USAID_logo
HACCP_logo
glogap

 

Udruženje građana Nešto Više objavljuje javni poziv za izražavanje interesa pravnim i fizičkim licima kvalificiranim za pružanje usluga implementacije GLOBALGAP standarda u poljoprivrednoj proizvodnji, i/ili HACCP standarda u prerađivačkim djelatnostima za odabrane korisnike projekta “Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini”, kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Tekst javnog poziva i prijavne obrasce možete naći na: http://www.poljohercegovina.org/bs/vijesti/item/142-implementacija-globalgap-i-haccp-standarda-javni-poziv-za-pravna-lica.html

 

 
Najava novih stručnih obuka PDF Print E-mail
Tuesday, 18 November 2014 21:48

USAID_logolandscape-photography-15landscape-photography-25kamilica

U okviru Edukativne poljoprivredne mobilne službe, narednih dana se održavaju nove radionice za zainteresirane poljoprivrednike, i one koji bi se željeli početi baviti poljoprivredom. Prema interesu korisnika projekta "Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini" kojeg podržava USAID, a implementira UG Nešto Više, organiziraju se nove radionice, i to u Vojnu, Crnićima, Doljanima i Jablanici.
Read more...
 
« Start  Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next   End   »

Page 1 of 34