JAVNI POZIV: Za izbor korisnika - POLJOPRIVREDNI SEKTOR OPĆINE POSUŠJE PDF Print E-mail
Tuesday, 24 March 2015 21:50
poziv-posusje-dvvUdruga građana ‘’Nešto Više’’, u suradnji s Općinom Posušje objavljuje:

JAVNI POZIV Za izbor korisnika projekta ‘UNAPRIJEĐENJE VJEŠTINA MLADIH, ŽENA I NEZAPOSLENIH U POLJOPRIVREDNOM SEKTORU OPĆINE POSUŠJE’’, koji na području Općine POSUŠJE realizira Udruga građana ‘’Nešto Više’’ a kojeg financira dvv international - Ured u Bosni i Hercegovini i Općina POSUŠJE.

Poziv je namijenjen za nezaposlene poljoprivredne proizvođače i žene koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom s područja općine POSUŠJE.

Prednost će imati proizvođači do 30 godina i žene.

U okviru poziva, organizirat će se stručne edukacije i edukacije iz područja pisanja poslovnih planova. Edukacije će biti organizirane u 2 modula za  ukupno 40 sudionika.

Read more...
 
Bosna i Hercegovina dobila prve ruralne animatore PDF Print E-mail
Tuesday, 24 March 2015 21:28

ruralni-animatoriU okviru ACoRD projekta (Savez za zajednički ruralni razvoj) kojeg implementira Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj, ACED, iz Banjaluke sa još 4 partnerske organizacije odnosno sa Udruženjem građana “Nešto Više” iz Sarajeva, Asocijacijom za ekonomski razvoj REDAH iz Mostara, LAG-om Una Sana iz Sanskog Mosta i ELARD-om iz Brisela u periodu od septembra do decembra održan je set treninga u okviru “Programa obuke za ruralne animatore”. Obuka za ruralne animatore je realizovana na 5 lokacija u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Banja Luka, Bihać, Mostar i Brčko), kroz set od 6 modularnih treninga, odnosno kroz edukaciju u sljedećim oblastima:

  • Ruralni razvoj,
  • Ruralna ekonomija,
  • Ruralna sociologija,
  • Ruralna ekologija,
  • Lobiranje i zagovaranje,
  • Javne politike i javne kampanje.

Treninzima su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine, a ukupan broj učesnika koji je bio dio obuka je 160, iz 88 organizacija, dok je njih 105 ostvarilo pravo na certifikat po unaprijed utvrđenim kriterijumima.

Read more...
 
NAJAVA PREDAVANJA: Proizvodnja presadnica povrća i značaj navodnjavanja u povrtlarstvu PDF Print E-mail
Thursday, 12 March 2015 15:37
navodnjavanjenvUdruženje građana Nešto Više u saradnji sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača povrća Buturović polje Konjic organizuje stručno predavanje na temu “Proizvodnja presadnica povrća i značaj navodnjavanja u povrtlarstvu” u okviru projekta „Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini“, kojeg finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).
Predavanje će se održati u četvrtak, 19.03.2015. godine, s početkom u 18 sati, u prostorijama Osnovne škole u Goranima, Buturović Polje.
Predavači su mr.sci. Aida Kohnić, dipl. ing. agr. i mag. Martin Limov, dipl. ing. agr.
 
JAVNI POZIV: za podršku uvođenju GLOBALGAP standarda PDF Print E-mail
Wednesday, 11 March 2015 10:33
javnipoziv-globalgapUdruženje građana Nešto Više objavljuje Javni poziv za prikupljanje prijava za odabir korisnika za podršku uvođenju GLOBALGAP standarda u okviru projekta “Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini”, kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).
Prijaviti se mogu registrirani privredni subjekti, zadruge i poljoprivredna gospodarstva/gazdinstva koji imaju sjedište u jednoj od 23 općine geografskog područja Hercegovine.
Tekst javnog poziva i prijavni obrazac nalaze se na linku:
>> PRIJAVNI OBRAZAC <<
>> JAVNI POZIV <<
 
JAVNI POZIV: analiza potreba i mogućnosti na tržištu PDF Print E-mail
Wednesday, 11 March 2015 10:31
javnipoziv-analizaUdruženje građana Nešto Više objavljuje javni poziv za prikupljanje prijava za odabir korisnika kojima će se izvršiti analiza potreba i mogućnosti na tržištu u okviru projekta “Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini”, kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).
Prijaviti se mogu registrirani privredni subjekti, zadruge i poljoprivredna gospodarstva/gazdinstva koji imaju sjedište u jednoj od 23 općine geografskog područja Hercegovine.
Tekst javnog poziva i prijavni obrazac nalaze se na linku:
>> PRIJAVNI OBRAZAC <<
>> JAVNI POZIV <<
 
JAVNI POZIV: besplatno konsultovanje u polju dizajna proizvoda i pakovanja PDF Print E-mail
Wednesday, 11 March 2015 10:23
javnipoziv-product-designUdruženje građana Nešto Više objavljuje javni poziv za prikupljanje prijava za odabir korisnika za besplatno konsultovanje u polju dizajna proizvoda i pakovanja u okviru projekta “Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini”, kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).
Prijaviti se mogu registrirani privredni subjekti, zadruge i poljoprivredna gospodarstva/gazdinstva koji imaju sjedište u jednoj od 23 općine geografskog područja Hercegovine.
Tekst javnog poziva i prijavni obrazac nalaze se na linku:
>> PRIJAVNI OBRAZAC <<
>> JAVNI POZIV <<
 
Usklađivanje politika za organsku poljoprivrednu proizvodnju u Bosni i Hercegovini sa EU standardima PDF Print E-mail
Friday, 06 March 2015 08:40
cerd-organicNOVI PROJEKAT: Put ka većoj prepoznatljivosti domaćih proizvođača organskih proizvoda na evropskom tržištu
Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj (CARD) u partnerstvu sa Udruženjem građana Nešto Više je započeo sa sprovođenjem projekta Usklađivanje politika za organsku poljoprivrednu proizvodnju u Bosni i Hercegovini sa EU standardima.
Cilj projekta je kreiranje prijedloga za donošenje novih domaćih politika koje bi bile u skladu sa standardima Evropske unije. Prijedlozi će biti podneseni relevantnim institucijama, na osnovu opsežnih analiza domaćih i evropskih politika u vezi sa organskom proizvodnjom.
Usklađivanjem BiH sa EU propisima, lokalni proizvođači će biti vidljiviji na evropskom tržištu. Budući  da  je  potražnja  za  organskim  proizvodima  u  zemljama  Evropske  unije  u  stalnom porastu, veoma je bitno obezbijediti dobre preduslove za plasiranje domaćih proizvoda na inostranom tržištu organskih poljoprivrednih proizvoda.
Organska poljoprivredna proizvodnja će biti stalno promovisana, a javnost će imati priliku da sazna više informacija o istoj u sklopu dva javna predavanja o mogućnostima i uslovima proizvodnje ove vrste proizvoda u BiH. Na kraju projekta će se održati i finalna konferencija o politikama organske proizvodnje u zemlji.
Projekat je podržan od strane Evropskog fonda za Balkan (Program regionalne politike „Think and Link“) i trajaće do 30. novembra 2015. godine.
 
NOVO: Unaprijeđenje vještina mladih, žena i nezaposlenih u poljoprivrednom sektoru općine Posušje PDF Print E-mail
Thursday, 05 March 2015 11:00
dvv-posusje2015Unaprijeđenje vještina mladih, žena i nezaposlenih u poljoprivrednom sektoru općine Posušje (01.03. - 31.10.2015.): Svrha projekta je edukacija 40 mladih ljudi, žena i nezaposlenih sa područja općine Posušje koji se bave poljoprivredom sa ciljem povećanja njihovih znanja i vještina kroz isporuku seta specifičnih treninga koje će voditi eksperti iz oblasti poljoprivrede.  Edukacijom će se pokriti 4 teme iz oblasti poljoprivrede (4 grupe po 10 korisnika). Dodatno, za svaku grupu će se održati trening izrade biznis plana nakon čega će korisnici će pripremiti individualne poslovne planove sa kojima će aplicirati za grant sredstva. Pri izradi poslovnih planova korisnici će imati punu podršku od strane koordinatora i predstavnika općine Posušje. Nakon završetka procesa, 10 od 40 poslovnih planova će biti izabrano, te će im se dodijeliti sredstva za implementaciju. UG „Nešto Više“ i predstavnici općine Posušje će zajedno razviti kriterije za odabir korisnika i dodjelu sredstava za realizaciju poslovnih planova, te sprovesti proces odabira. Realizacija poslovnih plana će biti praćena od strane koordinatora projekta.
Projekat je podržan od strane dvv international - Ured u Bosni i Hercegovini i Općine Posušje.
Vrijednost projekta 31.777 KM.
Read more...
 
« Start  Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next   End   »

Page 1 of 36