Konferencija ’Volonterizam u BiH – zakoni i praksa’ PDF Print E-mail
Thursday, 02 July 2015 21:30

volontiranje-nvo U srijedu 01/06/2015. godine predstavnik UG "Nešto Više" Adem Lisičić  učestvovao je u radu konferencije ’Volonterizam u BiH – zakoni i praksa’ koju je NVO Vijeće organizovalo uz finansijsku podršku TACSO ureda u BiH – projekta EU za tehničku pomoć nevladinom sektoru u BiH.  Više od 50 učesnika, predstavnika institucija i nevladinih organizacija je prisustvovalo konferenciji. Svi učesnici  su se složili da nema nikakve sumnje da je volonterizam potreban u BiH, da na desetine hiljada volontera svakodnevno rade izuzetno vrijedne akcije i incijative, a ova diskusija je za cilj imala unapređenje njihovog rada.

Zaključeno je da je potrebno sinhronizirati zakone o volonterizmu na svim nivoima i druge postojeće zakone uskladiti sa odredbama ovog zakona kako bi se unaprijedio i status i pozicija volontera i volonterizma u BiH. U tom smislu neke zakone poput Zakona u radu treba doraditi, na primjer, brisanjem termina ’volonter’  jer sada pravi samo konfuziju oko statusa i prava volontera koji se angažuju.
Read more...
 
Posjeta korisnicima projekta u Posušju PDF Print E-mail
Thursday, 02 July 2015 20:57
dvv-posjeta-posusje U ponedjeljak 29.06.2015. posjetili smo naše korisnike na projektu „UNAPREĐENJE VJEŠTINA MLADIH, ŽENA I NEZAPOSLENIH U POLJOPRIVREDNOM SEKTORU OPĆINE POSUŠJE“ gdje su predstavnici donatora "dvv international - Ured u Bosni i Hercegovini" imali priliku vidjeti tok implementacije projekta, te razgovarati sa učesnicima edukacija. Koordinator projekta Adem Lisicic je zajedno sa predstavnicima Općine Posušje Matom Kovačom i Ivanom Miličevićem predstavio predstavnicima dvv-a dosadašnji tok implentacije kao i plan dešavanja do kraja implementacije. Posjetili smo Martina i njegovu plantažu smilja i drugih ljekovitih biljaka te poljoprivrednu zadrugu gdje se vrši sušenje i destilacija. Petnaest korisnika je počelo sa nabavkom opreme za uzgoj pčela i smilja. U narednim mjesecima ćemo nastojati da im pružimo što bolju podršku kako bi mogli startovati sa implementacijom svojih biznis planova.
Projekat je podržan od strane dvv international - Ured u Bosni i Hercegovini i općine Posušje.
 
Odabrano 15 biznis planova za finansiranje PDF Print E-mail
Friday, 26 June 2015 13:45

dvv-obavijestU okviru procesa obrazovanja odraslih namijenjenog osnivanju egzistencije/kreiranje novih radnih mjesta u okviru projekta „UNAPREĐENJE VJEŠTINA MLADIH, ŽENA I NEZAPOSLENIH U POLJOPRIVREDNOM SEKTORU OPĆINE POSUŠJE“  izvršen je odabir 15 biznis planova koji će jednim dijelom biti podržani kroz ovaj projekat. U proces odabira su bili uključeni predstavnici Općine Posušje i Udruženja građana „Nešto Više“. Bitno je napomenuti da su skoro svi pristigli biznis planovi dobro i detaljno urađeni. Drago nam je vidjeti da postoji želja i interesovanje stanovnika Posušja za unapredjenjem i pokretanjem proizvodnje u poljoprivrednom sektoru. Zbog ograničenog fonda svi biznis planovi nisu mogli biti odabrani za finansiranje. Prilikom odabira biznis planova uzeli smo više parametara u razmatranje. Nastojali smo da imamo približan broj žena i muškaraca, da je narativni plan jasno napisan, da je finansijski dio realan, da je plan izvodljiv, da postojii  zastupljenost mladih kao i nezaposlenih osoba, da su odabrani korisnici planirali i sopstveno učešće, te da  imamo geografsku komponentu tj da imamo korisnike sa  područja cijele Općine.

Read more...
 
NOVI PROJEKAT - Učimo radimo IV PDF Print E-mail
Thursday, 25 June 2015 11:13

unicef4Udruženje građana „Nešto Više“ je počelo sa implementacijom novog projekta tj nove faze „Life skills for the future – let’s learn, let’s do it! (Životne vještine za budućnost – učimo, radimo!) IV DIO“.  Ovaj projekt će se implementirati sa 200 učenika/ca i 20 nastavnika/ca u 20 osnovnih škola iz 7 opština: Prijedor, Gradiška,  Živinice, Maglaj, Brčko, Bijeljina and Mostar. Glavni cilj projekta je razvoj ključnih kompetencija i životnih vještina  učenika/ca VII, VIII i IX razreda osnovnih škola kroz aktivno učenje za poduzetništvo kako bi se povećala konkurentnost na tržištu rada. Kroz institucionalni pristup radit će se na  osnivanju poduzetničkih sekcija u školama. Pored učenika/ca i nastavnika/ca u projekat će biti uključeni i predstavnici lokalnih nevladinih organizacija te predstavnici lokalnih vlasti. Projekat već četvrtu godinu podržava UNICEF.

Read more...
 
Održana edukacija na temu "Efektna komunikacija" PDF Print E-mail
Monday, 15 June 2015 00:12

kom-edukacija-nv14.06.2015. - danas je u mostarskom uredu Udruženja građana Nešto Više održana cjelodnevna edukacija na temu "Efektna komunikacija".
Edukaciji je prisustvovalo devet praktikanata UG Nešto Više, koji obavljaju svoju dvomjesečnu stručnu praksu u oblasti poljoprivrede i/ili prehrambene tehnologije u ovom udruženju, ili sa partnerima udruženja - ZZ Jablanica, Agrimax doo Mostar i Mlini doo Čapljina.
Tokom edukacije obrađene su sljedeće teme: šta je edukacija; šta je efektna komunikacija; verbalna komunikacija: aktivno slušanje, debata vs. dijalog; neverbalna komunikacija: poza, gestikulacija, komunikacija očima, izraz lica, kretanje, pauza i kvalitet glasa; šta je CV: zašto je bitan i kako ga poslodavci čitaju i doživljavaju.
Na kraju edukacije polaznici su se sami iskušali u prezentiranju pred drugima, kako bi probali da se osvijeste o tome kako izgledaju pred drugima dok prezentiraju svoju ideju, te na čemu bi trebali da porade i redovno vježbaju kako bi efektnije komunicirali svoju poruku drugima.

Read more...
 
Održana edukacija za pčelare u Grudama PDF Print E-mail
Monday, 15 June 2015 00:07

grude-pcele-nvU suradnji s Udrugom pčelara “Matica” iz Gruda, Udruženje građana Nešto Više organiziralo je stručno predavanje na temu “Bolesti pčela i prevencija” u petak, 05.06.2015. u kino sali u Grudama.

Predavač je bio mr.sci. Radivoje Maksimović, a predavanju je prisustvovalo dvadesetak pčelara iz Gruda. Razgovaralo se o zaraznim i nezaraznim bolestima pčela, različitim pristupima i načinima njihove prevencije, kao i mjerama koje je potrebno poduzeti nakon što se bolesti otkriju.

Read more...
 
Studijska posjeta pčelara iz Jablanice i Posušja Trebinju PDF Print E-mail
Monday, 15 June 2015 00:04
pcele-trebinjeGrupa od 10 naprednih pčelara iz Jablanice i Posušja učestvovala je u studijskoj posjeti Trebinju 27. i 28. maja 2015. godine.
Tema studijske posjete bila je diversifikacija pčelarskih aktivnosti, a domaćin je bio mr.sci. Radivoje Maksimović, predstavnik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.
Pčelari iz Jablanice i Posušja posjetili su pčelinjak g. Anđelić Vlade u Gornjem Vrbnu, gdje je praktično prezentirana metodologija uzgoja matica, problemi, prepreke i načini njihovog prevazilaženja.
G. Savo Ljubibratić je na sopstvenom pčelinjaku u Dužima prezentirao svoje metode pčelarenja, sa akcentom na selidbu pčela kako bi se maksimizirala pčelinja paša na određenim područjima.
Održan je sastanak s predstavnicima Pčelarske zadruge Žalfija i posjećeni su njihovi pogoni za proizvodnju pogača za pčele i satnih osnova, a razgovaralo se o mogućnostima saradnje.
U završnici, tokom posjete pčelinjaka domaćina, Radivoja Maksimovića, praktično su prikazane različite metode i tehnologije prikupljanja polena, uzgoj matica, dvomatično pčelarenje, otkrivanje i prevencija zaraznih bolesti kod pčela.
Read more...
 
Održana edukacija iz organske proizvodnje za mlade agronome PDF Print E-mail
Sunday, 14 June 2015 23:53

agronomi-mladinvMostar, 30.05.2015. - Udruženje građana Nešto Više organiziralo je cjelodnevnu edukaciju na temu "Kontrola organske proizvodnje i certifikacija" za mlade agronome i studente završne godine agronomije. Radionici je prisustvovalo 30 mladih agronoma iz Novog Grada, Banja Luke, Maglaja, Tomislavgrada, Sarajeva, Bugojna, Jablanice, Prozor-Rame, Čapljine, Stoca i Mostara.

Edukaciju je predvodio Ešref Maksumić, dipl.ing. agr., a obrađene su sljedeće teme: označavanje organskih proizvoda, šta se sve može certificirati, kako do certifikacije, motivi za organsku proizvodnju, problemi sa konvencionalnom proizvodnjom, preusmjeravanje na ekološko gospodarenje, osnovna načela ekološke biljne proizvodnje i organsko pčelarstvo.

Teoretski dio je održan na Agromediteranskom fakultetu Mostar, dok je praktični dio uključio obilazak i analiziranje ogledne farme Nešto Više u Humilišanima sa aspekta usmjeravanja niza aktivnosti prema stvaranju organske farme za budućnost.

Read more...
 
« Start  Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next   End   »

Page 1 of 38