Sastanak osoblja Nešto Više u Sarajevu PDF Print E-mail
Sunday, 16 August 2015 21:58

sastanak-osoblja-sarajevo30.07.2015. - kompletno osoblje UG Nešto Više danas je imalo sastanak u našem uredu u Sarajevu.
Uradili smo analizu gdje se trenutno nalazimo, u kojim su fazama projekti na kojima već radimo, na kojim novim projektnim idejama želimo da radimo, na koje smo pozive aplicirali i na koje ćemo još aplicirati, te koje nas mogućnosti za nova partnerstva očekuju.
Zatim smo radili sesiju zajedničkog planiranja nadolazećeg perioda u našem trenutno najvećem projektu, uključujući preliminarne planove za budućnost naše farme u Humilišanima.
Puno nas lijepih stvari očekuje, i jedva čekamo da ih podijelimo sa našim partnerima i korisnicima.

 
Posjeta Federalnom zavodu za poljoprivredu u Sarajevu PDF Print E-mail
Sunday, 16 August 2015 21:53
posjeta-zavodu-sarajevo
21.07.2015. utorak - dio osoblja Nešto Više danas je imao privilegiju da posjeti i upozna se sa sadržajima i aktivnostima Federalnog zavoda za poljoprivredu u Sarajevu.
Direktor zavoda Dr. Omer Kurtović se, sa svojim ljubaznim osobljem, osobno pobrinuo da nam ukaže čast i upozna nas sa kapacitetima i mogućnostima koje ova institucija može da ponudi. Ovo je bila još jedna sjajna prilika da učimo od najboljih!
Također smo razgovarali o planovima, aktivnostima i načinima unapređenja kapaciteta i rezultata koje možemo postići na oglednoj farmi Nešto Više u Humilišanima kod Mostara, kako bismo ponudili što bolje usluge našim sadašnjim i budućim korisnicima.
Read more...
 
Održano stručno predavanje u Buturović Polju PDF Print E-mail
Sunday, 16 August 2015 21:50

buturovic-polje-predavanje
Udruženje građana Nešto Više u saradnji sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača povrća Buturović Polje organizovalo je terensko stručno predavanje na temu “Pregled stanja paradajza na štetnike i patogene” u okviru projekta „Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini“, kojeg finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).
Predavanje je održano 19.07.2015. na 15 lokacija u nasadima paradajza u selima Gorani, Oteležani, Parsovići i Podhum, gdje je na licu mjesta provjereno zdravstveno stanje paradajza, a učesnici su educirani o načinima zaštite i ishrane bilja i dobrim agrotehničkim mjerama.

Read more...
 
Radionica o kompostiranju i proizvodnji glistenjaka PDF Print E-mail
Sunday, 12 July 2015 22:31

gliste-radionicaaSubota, 11.07.2015. - Danas je na oglednom imanju UG Nešto Više u Humilišanima, Mostar, održana praktična radionica iz urbane poljoprivrede na temu kompostiranja i proizvodnje glistenjaka.
Na radionici je učestvovalo 15 vrijednih volontera. Voditeljica radionice mr. sci. Alisa Hadžiabulić sa Agromediteranskog fakulteta Mostar održala je uvodno predavanje o načinu uzgoja crvenih kalifornijskih glista, te učesnike uputila u male tajne stvaranja i održavanja legla.
Istovremeno dok su učesnici slušali o značaju glista i metodologiji proizvodnje glistenjaka, radilo se na sastavljanju prve kućice za gliste na oglednom imanju.

Read more...
 
Zelena/ljetna rezidba voćnjaka na farmi PDF Print E-mail
Sunday, 12 July 2015 22:26
obrezivanje-ljetno07.07.2015. utorak - pod rukovodstvom Doc.dr. Jasmine Aliman, započeli smo proces ljetne rezidbe voćnjaka na oglednoj farmi u Humilišanima u ranim jutarnjim satima.
Dok su se voćke orezivale upoznali smo se sa novim terminima kao što su pinciranje i rovašenje, naučili smo kako da povežemo grane da ih usmjerimo da ne ometaju ostale grane na stablu te da se bolje razvijaju i daju više ploda (gumiranom trakom ili tegovima, ili improvizirajući na razne načine - bocama, letvama, čačkalicama i sl.), kako prepoznati koje grane treba da se odstrane ili skrate tokom ljetne rezidbe, kakve su osnovne razlike između koštičavog i jabučastog voća, kakav razmak između grana na provodnici treba da bude, itd.
Read more...
 
Konferencija ’Volonterizam u BiH – zakoni i praksa’ PDF Print E-mail
Thursday, 02 July 2015 21:30

volontiranje-nvo U srijedu 01/06/2015. godine predstavnik UG "Nešto Više" Adem Lisičić  učestvovao je u radu konferencije ’Volonterizam u BiH – zakoni i praksa’ koju je NVO Vijeće organizovalo uz finansijsku podršku TACSO ureda u BiH – projekta EU za tehničku pomoć nevladinom sektoru u BiH.  Više od 50 učesnika, predstavnika institucija i nevladinih organizacija je prisustvovalo konferenciji. Svi učesnici  su se složili da nema nikakve sumnje da je volonterizam potreban u BiH, da na desetine hiljada volontera svakodnevno rade izuzetno vrijedne akcije i incijative, a ova diskusija je za cilj imala unapređenje njihovog rada.

Zaključeno je da je potrebno sinhronizirati zakone o volonterizmu na svim nivoima i druge postojeće zakone uskladiti sa odredbama ovog zakona kako bi se unaprijedio i status i pozicija volontera i volonterizma u BiH. U tom smislu neke zakone poput Zakona u radu treba doraditi, na primjer, brisanjem termina ’volonter’  jer sada pravi samo konfuziju oko statusa i prava volontera koji se angažuju.
Read more...
 
Posjeta korisnicima projekta u Posušju PDF Print E-mail
Thursday, 02 July 2015 20:57
dvv-posjeta-posusje U ponedjeljak 29.06.2015. posjetili smo naše korisnike na projektu „UNAPREĐENJE VJEŠTINA MLADIH, ŽENA I NEZAPOSLENIH U POLJOPRIVREDNOM SEKTORU OPĆINE POSUŠJE“ gdje su predstavnici donatora "dvv international - Ured u Bosni i Hercegovini" imali priliku vidjeti tok implementacije projekta, te razgovarati sa učesnicima edukacija. Koordinator projekta Adem Lisicic je zajedno sa predstavnicima Općine Posušje Matom Kovačom i Ivanom Miličevićem predstavio predstavnicima dvv-a dosadašnji tok implentacije kao i plan dešavanja do kraja implementacije. Posjetili smo Martina i njegovu plantažu smilja i drugih ljekovitih biljaka te poljoprivrednu zadrugu gdje se vrši sušenje i destilacija. Petnaest korisnika je počelo sa nabavkom opreme za uzgoj pčela i smilja. U narednim mjesecima ćemo nastojati da im pružimo što bolju podršku kako bi mogli startovati sa implementacijom svojih biznis planova.
Projekat je podržan od strane dvv international - Ured u Bosni i Hercegovini i općine Posušje.
 
Odabrano 15 biznis planova za finansiranje PDF Print E-mail
Friday, 26 June 2015 13:45

dvv-obavijestU okviru procesa obrazovanja odraslih namijenjenog osnivanju egzistencije/kreiranje novih radnih mjesta u okviru projekta „UNAPREĐENJE VJEŠTINA MLADIH, ŽENA I NEZAPOSLENIH U POLJOPRIVREDNOM SEKTORU OPĆINE POSUŠJE“  izvršen je odabir 15 biznis planova koji će jednim dijelom biti podržani kroz ovaj projekat. U proces odabira su bili uključeni predstavnici Općine Posušje i Udruženja građana „Nešto Više“. Bitno je napomenuti da su skoro svi pristigli biznis planovi dobro i detaljno urađeni. Drago nam je vidjeti da postoji želja i interesovanje stanovnika Posušja za unapredjenjem i pokretanjem proizvodnje u poljoprivrednom sektoru. Zbog ograničenog fonda svi biznis planovi nisu mogli biti odabrani za finansiranje. Prilikom odabira biznis planova uzeli smo više parametara u razmatranje. Nastojali smo da imamo približan broj žena i muškaraca, da je narativni plan jasno napisan, da je finansijski dio realan, da je plan izvodljiv, da postojii  zastupljenost mladih kao i nezaposlenih osoba, da su odabrani korisnici planirali i sopstveno učešće, te da  imamo geografsku komponentu tj da imamo korisnike sa  područja cijele Općine.

Read more...
 
« Start  Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next   End   »

Page 1 of 39