Održano predavanje o proizvodnji meda u Posušju PDF Print E-mail
Tuesday, 26 May 2015 22:25

pcele-posusje-treningUdruženje građana „Nešto Više“, u petak 22.05.2015. godine je u saradnji sa Općinom Posušje organizovalo predavanje na temu "Osnove pčelarstva". Predavanju je prisustvovao veliki broj građana Općine sa ciljem da steknu potrebna znanja za pokretanje sopstvenog biznisa u polju uzgoja pčela i proizvodnje meda. Predavač  Dipl.ing. Radivoje Maksimović je izuzetan stručnjak u polju prozvodnje meda te je u višesatnom izlaganju prisutnima predstavio sve potrebene elemente koji su neophodni za proizvodnju meda. Nakon ove edukacije jedan broj zainteresovanih će posjetiti pčelinjak gospodina Radivoja koji se nalazi u Trebinju te naučiti mnogo toga i o uzgoju matica.

Projekat je podržan od strane dvv international - Ured u Bosni i Hercegovini i Općine Posušje

 
Američki studenti u studijskoj posjeti BiH PDF Print E-mail
Tuesday, 26 May 2015 22:15
majterm2015Udruženje građana „Nešto Više“ je u saradnji sa The College of Saint Benedict and Saint John's University iz Minnesote, USA, organizovalo Mayterm za 5 studenata koji su došli u Bosnu i Hercegovinu u pratnji profesorice. U proteklim danima studenti su imali mogućnost posjetiti veliki broj gradova i znamenitosti, organizacija i obrazovnih ustanova. Zahvaljujući mreži naših članova i prijatelja u cijeloj BiH uspjeli smo im organizovati veoma zanimljive posjete. Grupu najviše interesuje obrazovni sistem u BiH s obzirom da je njihovo polje studiranja edukacija. Za sva svoja zapažanja koja su dužni dostaviti svojoj profesorici studenti će dobiti ocjene te dobiti određen broj bodova u okviru Mayterm-a.
 
Održano predavanje o uzgoju aromatično-ljekovitih biljaka u Posušju PDF Print E-mail
Tuesday, 26 May 2015 21:56

smilje-posusje-obukaUdruženje građana „Nešto Više“, u petak 15.05.2015. godine je u saradnji sa Općinom Posušje organizovala predavanje na temu „Uzgoj i plantažiranje gospodarski isplativih aromatično-ljekovitih biljaka“. Predavanje je održano u prostorijama Općine, uz vodstvo prof. dr. Nezira Tanovića.
Tijekom predavanja obuhvaćene su teme: značaj ljekovitog bilja, način razmnožavanja, specifičnosti proizvodnje ljekovitog bilja, obrada zemljišta, proizvodnja rasada, njega smilja, sušenje, ulaganja u proizvodnju i još mnogo toga.
Cilj je bio upoznati trenutne i buduće proizvođače ljekovitih biljaka s problemima na koja nailaze u proizvodnji i ponuditi im rješenja. „Nijedan posao nije lak i u ovome slučaju se može reći da nema kruha bez motike“, istaknuo je prof. Tanović.

Read more...
 
Uspješno završen prvi BiH Ruralni parlament PDF Print E-mail
Wednesday, 20 May 2015 00:30

prvi-ruralni-parlamentPrvi bosanskohercegovački Ruralni parlament održan je 15. maja 2015. godine u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu. Organizatori Ruralnog parlamenta su bili partneri na projektu ACoRD - Savez za zajednički ruralni razvoj (ACED iz Banja Luke, REDAH iz Mostara, UG "Nešto Više" iz Sarajeva, LAG Una-Sana iz Sanskog Mosta i ELARD iz Brisela), koji je finansiran iz sredstava EU, u saradnji sa Mrežom za ruralni razvoj u BiH koja je takođe, osnovana u okviru ACoRD projekta, a koju trenutno čine 18 organizacija civilnog društva u BiH koje se bave poljoprivredom i ruralnim razvojem.

Read more...
 
Okrugli stolovi u Banjaluci i Sarajevu "Uvod u Ruralni parlament" PDF Print E-mail
Tuesday, 28 April 2015 21:02
uvod-u-ruralni-parlamentOkrugli stolovi kao "Uvod u Ruralni parlament" održani su u Banjaluci (23. aprila u organizaciji Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj iz Banja Luke) i Sarajevu (24. aprila u organizaciji Udruženja građana “Nešto Više” iz Sarajeva), sa predstavnicima javnog, privatnog i sektora civilnog društva, a prisutni su raspravljali o temama za diskusiju za predstojeći Ruralni parlament koji će se održati u Domu Naroda Parlamentarne skupštine u Sarajevu 15. maja 2015. godine.
Glavne teme diskusije bile su: Kako unaprijediti mogućnosti za (samo)zapošljavanje u ruralnim područjima? Kako uključiti inovacije i povećati konkurentnost poljoprivrede? Kako unaprijediti tržište poljoprivrednih proizvoda i povećati mogućnosti za izvoz? Kako promovisati održivu poljoprivredu?
Takođe, akcenat je dat i na ulogu samog ruralnog stanovništva, njihovo samoorganizovanje i udruživanje i izradu lokalnih razvojnih planova.
Read more...
 
POZIV - Velika akcija sadnje u plasteniku na oglednoj farmi. PDF Print E-mail
Monday, 27 April 2015 09:18
sadnja-u-plastenik-pozivvČetvrtak, 30.04.2015. - Konačno sadimo povrće u plastenik! Pridružite nam se, dobrodošli ste!
Infrastruktura je spremna (plastenik, sistem za navodnjavanje, folije, itd.), a sadnice su naručene! Sadimo po prvi put u potpuno novi plastenik (površine cca 500 m2).
Zanima Vas da naučite osnove i finese sadnje u plasteniku? Učite od najboljeg: procesom će rukovoditi Dr. Omer Kurtović.
Prijevoz za učesnike je osiguran (Mostar - Humilišani - Mostar)

Polazak na farmu:
GRUPA 1: praktikanti i osoblje Nešto Više polaze na oglednu farmu u Humilišanima u 8:30 h ispred ureda Udruženja.

GRUPA 2: polaznici stručne edukacije "Proizvodnja u zaštićenim prostorima" koji su prošli teoretski dio, Polaze na farmu Nešto Više zbog praktičnog dijela sadnje u 9:30 h ispred pekarne Suncokret na raskrsnici kod Hotela Ero (autobus će čekati na vas).

GRUPA 3: svi zainteresirani (a koji ne spadaju niti u jednu gore pomenutu grupu) mogu da prijave svoje učešće na broj telefona 036 347 296 radnim danima od 9 do 16, a najkasnije do srijede 29.04.2015. do 12:00 h. Prijave se mogu primati i na mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it također do istog termina.

Kako ćemo i šta raditi?
Plastenik je podijeljen na 10 polja, a u četvrtak ćemo saditi sljedeće: 1. Paprika Čapljinka, 2. Paprika roga i feferoni, 3. Cherry paradajz, 4. Parazdajz Optima i Volovsko srce, 5. Patlidžan Klasik, te 6. Krastavac Darina.
Praktikanti i osoblje UG Nešto Više će u parovima zadužiti po jedno polje, te će uz stručno vodstvo Dr. Kurtovića preuzeti sadnju određene kulture i koordinirati aktivnost polja sa drugim učesnicima akcije.
Preostala četiri polja će se posaditi naknadno i to: 7. Šumske jagode, 8. Jagode Klery, 9. Pipun/dinja i 10. Lubenica. Svi zainteresirani da nam se pridruže će biti na vrijeme obaviješteni.
Aktivnost se organizira u okviru projekta "Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini" kojeg implementira UG Nešto Više, a podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID)
 
Uzgoj i plantažiranje ekonomski isplativih aromatično-ljekovitih biljaka PDF Print E-mail
Monday, 27 April 2015 09:09

aromaticne-biljke-trodnevna-radionica-gizU periodu od 24.04. do 26.04.2015. godine, Udruženje građana „Nešto Više“ je u svojim prostorijama u Mostaru realizovalo trodnevnu radionicu „Uzgoj i plantažiranje ekonomski isplativih aromatično-ljekovitih biljaka“ koju je vodio Prof. Dr. Nezir Tanović.
Obuka je realizovana u okviru GIZ projekta „Podrška obrazovanju odraslih“ sa ciljem jačanja kapaciteta ponuđača obuka za odrasle.
Tokom obuke obrađeni su sljedeće teme: opći pojmovi o ljekovitom bilju, sistematska pripadnost ljekovitog bilja, morfološke odlike, ljekovito bilje u prirodi-samoniklo, ljekovite biljne tvari-materije, priprema i načini primjene ljekovitog bilja, kalendar sakupljanja ljekovitog bilja, opis pojedinih samoniklih ljekovitih vrsta prema interesima polaznika obuke, uzgoj ljekovitog bilja - opći principi, agroekološki uvjeti i agrotehničke mjere uzgoja, prerada ljekovitog bilja, čuvanje i pakovanje ljekovitog bilja, certifikacija: (HACCP, GLOBALGAP) i brendiranje, marketing u oblasti ljekovitog bilja i zdravstveni aspekti ljekovitog bilja.
Drugog dana obuke smo posjetili pogon firme ROING d.o.o. na lokaciji Muminovača, općina Čapljina pri čemu nas je suvlasnik firme, gospodin Nikola Rozić, upoznao sa proizvodnim programom, procesima uzgoja, sušenja i

Read more...
 
JAVNI POZIV za učlanjenje u Mrežu za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini PDF Print E-mail
Wednesday, 15 April 2015 08:27

ruralpozivmrezaJAVNI POZIV

za učlanjenje u Mrežu za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, i to kroz ulogu punopravnog ili člana bez prava glasa. Svaka pravna osoba registrovana kao udruženje ili fondacija u skladu sa odredbama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, a koja prihvata Statut i ciljeve Mreže radi ostvarivanja svojih interesa u Mreži, može biti punopravan ili član bez prava glasa Mreže, ako se po svojoj djelatnosti bavi ruralnim razvojem u Bosni i Hercegovini.

Read more...
 
« Start  Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   Next   End   »

Page 1 of 37